Ayurveda is een heel natuurlijke manier om voor je gezondheid te zorgen.  Met name door in de voeding, eet en leefgewoonten aanpassingen te doen kun je veel ziekten buiten de deur houden. 

Deze aanpassingen zijn specifiek voor jou bestemd, want ieder mens is anders en heeft andere dingen nodig.

Door de kennis van Ayurveda leer je jezelf echt kennen, te voelen wat jij nodig hebt en hoe je aanpassingen in  voeding- en levensstijl kan doen.

 

Deze kennis zou je als kind moeten leren. Weten wie jij bent is essentieel om goed voor jezelf te kunnen zorgen.  

 

Als kind of jongvolwassene is je lichaam nog heel rekbaar en het kan veel aan. Wanneer je echter iets ouder wordt zie je dat mensen meer klachten gaan krijgen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn minder energie, last van de darmen, opgeblazen buik, voeding intoleranties, dikker of juist te dun worden, pijnen zonder oorzaak, hoofdpijn etc.

 

Dit zijn klachten die zeer makkelijk te verhelpen zijn door kleine aanpassingen in de gewoonten en voeding.

Leren luisteren naar je lichaam, herkennen welke signalen het lichaam geeft en hier aanpassingen op kunnen inzetten is iets wat ik je, als ayurvedisch therapeut, heel goed kan leren.

 

Het is niet nodig om volgens een strak voeding- en leefschema te leven. Je leert wat voor jou werkt en hierdoor kun je heel bewust je eigen keuzes maken.  Door goed voor jezelf te zorgen krijg je een heel sterk, krachtig en vitaal lichaam en geest die tegen een stootje kunnen.

Kies je ,zo nu en dan, voor mindere gezonde voeding of gewoonten, dan kan je lichaam hier tegen en geeft het niet gelijk lichamelijk of geestelijke problemen.

 

In de behandeling van klachten maak ik naast veranderingen in de voeding- en leefgewoonten gebruik van meerdere soorten ayurvedische behandelingen als Abyanga (massage met warme kruiden olie), Marma behandeling, therapeutische kruiden, counseling, healing, ed.

 

Ayurveda is er voor iedereen, van jong tot oud. Het kan preventief ingezet worden om de gezondheid goed te houden of te verbeteren en heeft prachtige behandelingen voor bestaande klachten en ziekten. Counseling kan ook zonder klachten, gewoon omdat het fijn is om ergens je verhaal kwijt te kunnen.

Uitleg over Vata, Pitta en Kapha. Vlog van 8,5 minuut.

In 1977 is Ayurveda door de World Health Organisation officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

Ayurveda is een complementaire geneeswijze, wat betekent dat we, indien voor jou nodig, samen werken met onder andere de westerse geneeskunde.

Vlogs over Ayurveda

Ayurvedische tips voor een sterk en krachtig lichaam. Vlog van 2 minuten.

Wat kan ayurveda voor jou betekenen? Vlog van 4 minuten.