Hersteld na een Burn-Out, weer aan het werk, knal je gelijk weer over je grenzen!


Herken je dat? Je zat er volledig doorheen. Een burn-out.

Na maanden thuis en vele gesprekken met een coach/ psycholoog zou je er nu weer aan toe moeten zijn om te starten met werken.

Je neemt je heilig voor om je aan alles te houden wat je geleerd hebt, maar al heel snel merk je dat je net zo hard over je eigen grenzen aan het rennen bent.

Als dat zo doorgaat zit je zo weer in de burn-out en daar zit je niet op te wachten.

Weer maanden thuis.


Ik zie dit heel vaak gebeuren en leer mijn cliënten ook waarom.

De inzichten en vaardigheden die je geleerd hebt bij de coach zijn heel waardevol.

Echter heb je niets gedaan met de chemie in het lichaam.

Die gedrevenheid en vaak ook perfectie zitten in je.

De ene keer gaat dit goed en is het juist fijn om zo gedreven te zijn en goed werk af te leveren, maar de volgende keer is die gedrevenheid zo hevig aanwezig dat er geen stoppen aan is. Je loopt jezelf letterlijk voorbij.

De chemie in je lichaam bepaald deze gedrevenheid.

Doe je niets aan deze chemie, dan kun je nog zo goed beredeneren dat je het anders wil, je bent al flink over je eigen grenzen voordat je erover na kan denken.


Hoe verander je deze chemie?

De werking van het lichaam en ook de geest wordt beïnvloed door de voeding die je eet en de levensstijl die je erop na houdt. We houden vaak wel rekening met gezond eten, bewegen en goed slapen. Dat is dan ook super gezond. Echter kun je nog een flinke stap extra zetten door te weten welke voeding jij nodig hebt om in balans te blijven, om de chemie in jouw lichaam te verbeteren. Ieder is anders en heeft iets anders nodig. Breng je verandering in je voeding, passend bij wat jij nodig hebt, dan merk je al heel snel dat je denken en doen gaan veranderen. Het wordt meer in balans en geeft je de mogelijkheid om binnen je eigen grenzen te blijven. Dit ondersteunt wat je geleerd hebt bij de coach en brengt balans.

 

Na een Burn-out weer aan het werk


Vanmorgen had ik een afspraak met een cliënt die met een flinke burn-out bij mij is gekomen voor hulp.

Nu na een aantal maanden therapie is ze zo ver dat ze weer kan werken en is ze haar werkuren zo aan het uitbreiden dat dit, ook in aantal, serieuze uren beginnen te worden. Spannend, want val je niet weer in dezelfde valkuilen en ben je niet zo weer terug bij af?

 

Vandaag bespreken we hoe het gaat. Ik hoor haar vertellen dat ze inderdaad weer over haar grenzen gaat. Dit merkt ze op, maar het lukt haar nog niet om er ook daadwerkelijk wat aan te doen. Wel houdt ze nu thuis bewust meer rust na een drukke werkdag. Dit zou ze eerder zeker niet gedaan hebben. Ook hoor ik haar vertellen over haar lichamelijke veranderingen nu ze weer over haar grenzen gaat. Ze merkt dat haar darmen weer gaan krampen en dat ze dunne ontlasting krijgt. Ook begint ze weer minder goed te slapen.

Maar wat ze daarna verteld stelt mij gerust: de dunne ontlasting komt natuurlijk door de warmte in het lichaam door mijn gedrevenheid, dus ik ben begonnen met beter te eten, de CCF tea en ook de Psyllium gebruik ik weer. Dit werkt. De avonden richt ik nu rustiger in en ik merk dat ik alweer wat beter slaap. Super trots ben ik op haar. Ze zet de juiste voeding en leefstijl in om haar lichaam in balans te houden. Dit helpt niet alleen om het fysieke lichaam in balans te houden, maar ook om te voorkomen dat ze mentaal minder gedreven, zorgend en perfectionistisch wordt. Dit zijn de valkuilen waardoor je keer op keer over je grenzen kan gaan. Met andere woorden de voeding en leefstijl veranderen de chemie in het lichaam, waardoor het denken en doen beïnvloed wordt.

 

De rest van de sessie coach ik haar op het over haar grenzen gaan op het werk. Inzicht krijgen in waar en waarom ze over haar grenzen gaat is heel belangrijk om deze te kunnen veranderen.

Met veel nieuwe inzichten verlaat ze mijn praktijk. Nog een aantal van deze sessies en ze zal het volledig zelf in de hand hebben. Ik vertrouw erop dat deze cliënt dan alle tools in handen heeft om een volgende burn-out buiten de deur te houden. TROTS!

Wat is een gezonde snack?


Vorige week zag ik op social media de vraag: Wat zijn nu gezonde snacks?

Ik snap deze vraag. Als je dan wat tussendoor neemt, dan het liefst wat gezonds.

Toch bestaan er geen gezonde snacks!

 

Ik hoor nu verwarring! Hoe zit het dan met een hand nootjes of met wat rauwkost?

Snoep tomaatjes zijn toch wel gezond?

Noten, tomaten, komkommer zijn super gezond, maar wanneer ze tussen de maaltijden gegeten worden verteren ze niet goed en vormen een ballast voor je lichaam.

 

Een maaltijd heeft gemiddeld 4 tot 5 uur nodig om goed te verteren. Neem nu de lunch. Gegeten rond 12.30u dan wordt deze maaltijd tot 16.30- 17.30 verteerd.

Neem je nu rond 15 uur een snack, dan kan deze niet goed verteerd worden.

Je maag is in die tijd nog bezig met de vertering van je lunch. De spijsverteringssappen zijn al bezig of verbruikt. Er zijn niet voldoende verteringssappen om het nieuwaangekomen voedsel goed te verteren. Dit niet goed verteerde voedsel gaat mee naar de dunne darm voor verdere vertering, maar ook daar zal het niet goed meer kunnen verteren. Het was immers nog niet voldoende voor verteerd.

Dit maakt dat een deel van de voeding (de snack) niet goed verteerd en niet opgenomen kan worden door de bloedvaten in de darmwand. Het blijft achter en word een afvalstof.

Hier word je moe en traag van en het vervuild het maag-darmstelsel. Het niet verteerde voedsel zit je in de weg.

 

Waarom heb je zin in een snack? Vaak komt dit doordat er rond de lunch niet voldoende wordt gegeten. Midden op de dag is je spijsvertering het meest sterk. Neem je nu enkel een paar boterhammen met kaas of een bak met rauwkost, dan heeft je lichaam hier niet voldoende aan.

Je krijgt dan trek in de middag of avond. De snack trek vlak voor het avond eten is hier een heel bekende van.

Ayurveda is een complementaire geneeswijze.


Dat betekend dat het naast/ samen met de reguliere geneeskunde werkt. We hebben een heel goede westerse geneeskunde en kunnen steeds meer. Hier mogen we trots op zijn. Toch zitten er ook haken en ogen aan. De medicatie die gebruikt wordt is super fijn in acute situaties. Zo zijn we er met zijn allen flink op vooruit gegaan toen de antibiotica is uitgevonden. We gaan niet zomaar meer dood door een bacteriële infectie. Toch heeft medicatie ook zijn keerzijde. Het is vaak synthetisch en geeft bijwerkingen. Sinds het gebruik van antibiotica komen bijvoorbeeld de auto-immuunziekte steeds vaker voor. Ayurveda is een preventieve geneeswijze. Het leert je om gezond en in balans te blijven. Dit is per persoon verschillend. Wanneer je weet wat voor jou goed is en wat je kunt doen wanneer je uit balans bent of klachten krijgt dan is de kans veel minder groot dat je ziek wordt en medicatie nodig hebt. Het is dan heel fijn dat de reguliere zorg er is voor de acute gevallen. Verder zal je niet om de haverklap naar een aspirine, Ibobrufen, paracetamol hoeven te grijpen. Ayurveda kan je helpen om van je klachten af te komen, achter de oorzaak van je klachten te komen, zodat je niet je hele leven medicatie tegen bijvoorbeeld migraine of hoge bloeddruk hoeft te slikken. Steeds meer mensen zien de meerwaarde van preventieve geneeskunde naast de reguliere geneeskunde.

Ze twijfelde of dat wel al kon!


Gisteren was er een cliënt bij mij. Ze komt met name omdat ze heel weinig energie heeft.

Ze heeft een chronische ziekte en zou graag minder klachten ervaren. We zijn begonnen met in kaart te brengen welke klachten ze heeft en wat het lichaam nog meer aangeeft.

Tijdens ons eerste gesprek kwam ik er onder andere achter dat haar spijsvertering niet heel goed werkt en dat ze eigenlijk altijd trek heeft.

De spijsvertering heb je nodig om voeding goed te verteren. Tot de voeding zo fijn is dat het opgenomen kan worden door de mega dunne bloedvaten in de wand van de dunne darm. Word de voeding onvoldoende verteerd dan blijft het achter in de darm en veroorzaak afvalstoffen. Hier word je moe en minder energiek van. Ik gaf deze cliënt de tip om drie gekookte maaltijden per dag te eten en enkel wat fruit tussen deze maaltijden door. Na twee weken zag ik haar terug en vroeg haar hoe het ging. Ze vertelde mij dat het eigenlijk heel goed ging. Ze voelde zich beter. Haar buik voelde minder vol en platter. Ze had duidelijk minder honger, was meer verzadigd en merkte dat ze wat was afgevallen. Ze twijfelde of dit kon van de veranderde voeding. Ze was tenslotte pas twee weken bezig.

Ik merk vaker dat verandering van voeding heel snel zijn effecten kan hebben. Zeker darmen reageren hier heel snel op. De klachten rond een chronische ziekte zijn niet van de ene op de andere dag weg. Dit kost tijd. De ziekte is namelijk ook niet in een dag ontstaan. Deze cliënt zal dus wat langer in behandeling blijven. Toch is het fijn dat je vanaf het begin van een behandelplan mensen al ziet opknappen. Het helpt deze cliënt om de veranderingen in de gewoonten vol te houden.

Keuzestress

 

Begin dit jaar heb ik besloten om te stoppen met mijn vaste baan en te gaan voor mijn eigen bedrijf Puur San Ayurveda. Het loslaten van een vaste baan, elke maand een zeker salaris en een heel fijne groep collega’s. Kiezen voor een eigen bedrijf dat nog groeiende is en daarmee een veel minder stabiele basis. Een stap die normaal al spannend is, maar in corona tijd zeker. Zouden de cliënten wel blijven komen en heb ik wel elke maand voldoende inkomen? Toch voelde het als onvermijdelijk. Dit was het pad dat ik zou gaan lopen. Zo zou ik het gaan doen. Waar kwam die zekerheid vandaan?

 

Keuzes hebben en keuzes maken kan met veel stress gepaard gaan. Doe ik het wel goed? Kan ik niet beter…

Gedachten blijven malen. Alle voor en tegens worden bedacht en doordacht.

Beslissingen nemen doen we met name met ons hoofd.

Hier zit de kennis die we opgedaan hebben in ons hele leven, zoals de kennis die geleerd is van ouders, grootouders, de kennis die opgedaan is op school, op het werk, dat wat gelezen is in de krant en in boeken. Letterlijk de kennis van het leven. De bewuste kennis, het bewustzijn.

 

Er bestaat ook onbewuste kennis, het onderbewuste. Dit is kennis die is opgedaan door onze ouders, grootouders en vele generaties voor hen. Deze kennis zit opgeslagen in ons DNA. Deze kennis is de kennis van het onderbewuste. Het weten dat iets goed is, het onderbuikgevoel, de intuïtie.

Deze kennis is opgedaan door vele generaties en daarmee enorm rijk.

Veel groter dan de kennis die opgedaan kan worden in één leven.

 

In de maatschappij waarin wij leven is de kennis die je opdoet in het leven heel belangrijk.

De opleiding die je doet bepaald wat voor werk je krijgt, wat je gaat verdienen en wat voor leven je kan opbouwen. Dit is wat we meekrijgen in onze opvoeding. We leren met ons hoofd en maken beslissingen met ons hoofd. Doordachte beslissingen.

Een mooie tool, maar beperkt.

Gebruiken we enkel deze tool dan resulteert dit in onzekerheid.

De kennis is beperkt en je kunt de situatie daardoor niet volledig overzien. Dit geeft onzekerheid/ stress. Dit geeft dat je maar blijft nadenken, het voelt niet volledig.

 

Wat we vaak niet meekrijgen in onze opvoeding is dat we ook gebruik mogen maken van de oude kennis. Het onderbewuste wordt niet herkent als een tool van informatie.

Het onderbewuste geeft zekerheid. Je weet gewoon dat het een goede beslissing is.

Hiervoor luister je naar wat het lichaam zegt. Wat vertelt je onderbuikgevoel? Wat zegt je hart? Dit zijn we niet gewend en word vaak afgedaan als flauwekul. Wazig gedoe.

Echter wanneer je hiernaar leert luisteren geeft dit de zekerheid, rust en ontspanning die nodig is voor het maken van grote en kleine beslissingen.

 

Een goede beslissing wordt gemaakt met de hiervoor belangrijkste onderdelen van het lichaam.

Je hoofd, hart en buik.

Wanneer je 100% je hoofd gebruikt voor het maken van een beslissing geeft dit onzekerheid. De (bewuste) kennis die hiervoor gebruikt wordt is te beperkt voor het maken van een beslissing. Dit kan aanleiding zijn tot stress/ onrust/ blijven malen in het hoofd.

Voor een evenwichtig besluit gebruik je het hoofd voor 33%, het hart voor 33% en de buik voor 33%.

 

Hoe doe je dat?

Kom uit je hoofd. Daal af naar je lichaam. Voel.

Voel welke informatie erbinnen komt in je hart en in je onderbuik.

In het begin kan dit onwennig zijn, zeker wanneer je al heel lang niet echt gevoeld hebt.

Een eerste stap kan zijn om te starten met oefeningen om uit je hoofd in je lichaam te komen. Yoga, bewust ademen, afdalen in het lichaam helpt om weer te voelen.

Echt luisteren naar het onderbuikgevoel helpt om hier beter in te gaan worden. Echt stil staan bij wat dit je vertelt. Wat vertelt je hart je? Waar word je blij van, waar krijg je energie van, waar gaat je energie van stromen?

 

Deze kennis is goud waard en helpt je op de goede weg. Een weg die steeds duidelijker maakt dat je op de goede weg bent. Als een balletje dat gaat rollen. Combineer dit voelen en weten uit je hart en buik met de kennis uit je hoofd. Combineer de kennis van je onderbewuste met de kennis van het bewuste en maak een volledig besluit. Dit helpt tegen wikken en wegen. Dit helpt tegen onrust en stress.

Wil je hierbij geholpen worden dan ben je welkom in mijn praktijk Puur San Ayurveda.

Ik help je met weer te gaan voelen, wat het hart verteld en te vertrouwen op het onderbuikgevoel.

 

Mij heeft het geholpen. Ik wist dat de beslissing die ik maakte goed was. Een nieuw bedrijf starten is altijd spannend, maar ik was al vijf jaar bezig. Mijn cliënten weten mij te vinden en vertellen hun ervaringen door. Nieuwe cliënten komen en maken de basis van mijn bedrijf stabiel. Mijn onderbuikgevoel vertelde mij dat dit de beslissing was die ik moest maken en mijn hart maakt nog elke dag een sprongetje dat ik dit mooie werk mag doen.

Ik heb alle vrijheid om de dingen te doen waar ik van houd.

Ik ben dankbaar.

Eten zonder diëten

 

Er zijn vele diëten beschikbaar om af te vallen.

Allemaal verschillend en elk beweerd over de volledige waarheid te beschikken.

Deskundigen beweren dat zo’n dieet gezond is, maar achteraf blijkt dit dan toch niet helemaal waar te zijn.

 

Veel diëten negeren de natuurlijke behoefte van het lichaam. Het weinige en vaak eenzijdige eten voedt het lichaam onvoldoende en geeft geen gevoel van bevrediging.

Je lichaam reageert hierop door een hongergevoel en een vertraagde stofwisseling.

 

Ayurveda heeft niets met diëten, omdat je de behoefte van het lichaam en de geest negeert.

Wanneer je leert begrijpen wat het lichaam nodig heeft, kun je het lichaam zelf laten aangeven hoeveel eten het nodig heeft en welke voeding daarvoor nodig is.

Wanneer we heel bewust leren omgaan met ons voedsel eten we niet meer dan ons lichaam nodig heeft.

 

Van bepaalde voedingstoffen is bekend dat het je stofwisseling verbeterd en je kan laten afvallen. Natuurlijk is het niet zo dat je enkel deze voeding moet eten. Dan zou de voeding weer te eenzijdig zijn en dat is niet gezond. Het is de bedoeling dat je het inpast in je dagelijkse voeding. De regelmaat maakt dat je gaat afvallen. Je gaat de balans in je lichaam herstellen.

 

Je kunt hierbij denken aan voeding die licht, droog en warm is en/of de smaken scherp, bitter en wrang bevatten.

Voorbeelden van lichte voeding zijn:

  • Licht verteerbare graan soorten als gerst, mais, boekweit en gierst.
  • Licht verteerbare fruitsoorten als appels, peren, granaatappels en cranberry’s
  • Licht verteerbare groenten als groene bladgroenten, aubergine, asperges, radijs, aardappelen, kool, selderij, spruitjes, bloemkool. Deze zijn vaak bitter en wrang van smaak. Deze smaken helpen met afvallen en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.
  • Licht verteerbaar vlees varianten zijn wit vlees als kip, kalkoen en vis.

Voorbeelden van warme voeding zijn:

  • Gekookte voeding
  • Gekruide voeding. Alle kruiden zijn goed, maar zout dient matig gebruikt te worden. Met name gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, komijn, kurkuma, kardemom en zwarte peper kunnen gebruikt worden om de spijsvertering te verbeteren. De voeding wordt in energie omgezet in plaats van in vet.

 

Daarnaast kun je letten hoe vers je voeding is, hoe verser hoe meer energie je ervan krijgt.

 

Vetten in de voeding zijn heel belangrijk, maar let op welke vetten. Gefrituurde voeding zorgt dat je gaat aankomen en geeft afvalstoffen in het lichaam. Bakken in vetten als olijf-, sesam- of maisolie en in ghe worden aanbevolen.

 

Vocht inname is gezond, je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Toch wordt het gebruik van frisdrank afgeraden, ook de light varianten. Dit is erg ongezond. Het koolzuur verstoord de spijsvertering en het bevat veel suikers. Je kunt beter water of verse vruchtensappen nemen.

 

Leren kennen wat je lichaam nodig heeft betekend luisteren wat je lichaam je vertelt.

Hoe voel je je na de maaltijd. Zwaar, traag en sloom? Dan heb je te veel gegeten en/of kan je spijsvertering de voeding niet goed verteren. Luister hiernaar en pas de volgende maaltijd de hoeveelheid of de soort voeding aan. Een mooie vuistregel is driekwart van de voeding nemen die je op zou kunnen. Dit geeft ruimte voor een goede vertering.

 

Wil je afvallen? Kijk dan eerst naar je beweegredenen. Waarom wil je afvallen? Ieder heeft zijn eigen figuur en gewicht. Ieder is anders. We passen niet in de standaard tabellen van wat gezond en goed zou moeten zijn. Het is veel belangrijker om te kijken naar hoe jij je voelt. Heb je voldoende energie, voel je je fijn en zit je lekker in je vel? Voel je jezelf mooi?

Dat is het meest belangrijk. Jij bepaalt wat voor jou een goed gewicht is. Toch zijn we zeer geneigd om dit te staven met wat we zien om ons heen. Wat we zien in de bladen en wat wordt verteld over gezondheid.

 

Vind je het fijn om hier verder over te praten en/ of wil je meer tips om op een natuurlijke manier af te vallen. Kom eens langs. Puursanayurveda@gmail.com

Lipoedeem behandeling


Deze week ben ik zo’n super mooie behandeling aan het geven. Acht dagen achter elkaar elke ochtend een stevige droge poeder massage met een heel warme douche nadien.

Prachtige ayurvedische kruiden en ghe met ayurvedische kruiden. Hiermee wordt tot op celniveau het lichaam gereinigd en het lichaam geholpen met de mogelijkheid tot het aanmaken van gezond nieuw weefsel.

Deze dame heeft een chronische ziekte, Lipoedeem. Een ziekte die naarmate hij erger wordt steeds meer invaliderend is.

De benen en soms ook de boven armen worden dikker, maar kunnen ondanks afval pogingen niet meer dunner worden. Afvallen geeft zelfs een gek beeld. De benen blijven dik en de rest van het lichaam dunner. De dikker wordende benen worden heel strak, pijnlijk en enorm druk gevoelig. Dit gaat niet weg door afvallen of benen hooghouden. Naarmate de ziekte vordert worden de benen dikker, strakker en gevoeliger. Staan wordt dan steeds moeilijker en zwaarder. De ziekte in vergevorderd stadium geeft zulke dikke, pijnlijke en zware benen dat mensen zwaar beperkt worden in hun bewegingen en doen.

Voor deze dame is het heel belangrijk dat we blijven zorgen voor gezonde sterke benen, want ze heeft net een prachtige koksopleiding voltooid. Veel sta werk.

Ze is nu een aantal jaar bij Puur San Ayurveda onder behandeling. Ze heeft geleerd hoe ze goed voor haar lichaam kan zorgen. Voedings- en leefstijl veranderingen, passende kruiden en elk half jaar een behandeling zoals deze week maken dat zij steeds sterker wordt.

Haar benen worden telkens minder pijnlijk, minder strak en minder blauwe plek gevoelig.

Ze worden zelfs dunner. Dit maakt dat zij weer een mooie toekomst voor zich heeft.

Het is super om mensen zo te kunnen helpen en te zien groeien en bloeien.

Je voeding als medicijn gebruiken.

 

Stel je hebt last van verstopping. Enorm vervelend. Na een paar dagen niet naar de wc geweest te zijn voelt je buik niet fijn meer. Hier heb je erg last van.

Dus je gaat naar de dokter en krijgt een middel mee waardoor je weer naar het toilet kunt.

Opgelost toch?

 

Uhm…

In mijn ogen niet. Bij mij rijst dan de vraag: waarom heb je last van obstipatie.

Waarom is je ontlasting zo droog dat het niet meer naar buiten komt.

Een middel van de huisarts is heel fijn voor het acute moment, maar wanneer je niets aan de oorzaak doet, zal de ontlasting droog blijven en niet naar buiten kunnen.

Wanneer je stopt met het middel, dan zit je snel weer verstopt.

 

Ik ga dus op zoek naar de oorzaak. Obstipatie kan ontstaan doordat je te weinig drinkt. Dan verdroogt het lichaam en word je ontlasting te droog. Je hebt soepele vochtige ontlasting nodig om het makkelijk naar buiten te krijgen.

Wanneer je voldoende drinkt, maar veel koffie per dag neemt, dan gaat het ook niet goed.

Koffie maakt je lichaam heel droog.

Wanneer je veel scherpe kruiden gebruikt, omdat je van pittig eten houdt, dan droog je ook op.

Pittige kruiden maken je spijsvertering zo heet dat het vocht in je lichaam verdampt.

Ook het gebruik van zuur in je voeding, zoals crème fraise, citroen, azijn, etc. maken je warmer vanbinnen. Warmte droogt je vocht op.

 

Je dagelijkse voeding heeft veel invloed op het functioneren of niet functioneren van je lichaam. Werkt het lichaam niet zoals het moet? Je eerste stap zou dan moeten zijn:

  • Wat kan je aan je voeding veranderen, zodat het je lichaam helpt.
  • Luisteren naar je lichaam, zodat je merkt wat er daarbinnen gebeurt.

 

Als Ayurvedisch therapeut kan ik je hierbij helpen.

Samen kijken we wat er gaande is in je lichaam en wat het nodig heeft. Ik leer je je lichaam kennen en welke voeding en leefstijl je lichaam weer goed te laten functioneren

Momentje van inzicht!!!!!


Van de week kwam een mogelijk nieuwe cliënt naar mij toe met de vraag of ik haar kon helpen met de vies ruikende scheetjes die ze de laatste tijd steeds had. Dat kan ik zeker en ik besprak met haar wat daar vaak de oorzaak van is en wat ik via ayurveda voor haar kon doen. Ze was geïnteresseerd, maar wilde het even met haar man bespreken, want die was niet zo van dat zwevende gedoe.

Waarop ik opmerkte dat wanneer haar vieze scheetjes verdwenen dat er dan niets zweverigs meer aan was.

Toch deed de opmerking zweverig gedoe mij nadenken. En dat moet ik even uitleggen.

Ik ben nu 26 jaar werkzaam in het ziekenhuis. 26 jaar werken en leren in een wetenschappelijk omgeving maakt dat je ook vanuit de wetenschap denkt. Ik was daarmee ook altijd heel duidelijk. Kan het niet bewezen worden, dan kan het niet waar zijn.

Toen ik met de opleiding ayurveda begon bleef dit in mij zitten. Ik bleef de nieuw geleerde kennis naast mijn wetenschappelijke kennis leggen. Wat kon het verklaren en hoe kan ik het vanuit de reguliere geneeskunde uitleggen. Zeker toen wij een stevige medische basiskennis opleiding naast onze ayurveda opleiding moesten doen zocht ik naar uitleg van mijn geleerde ayurveda stof. Echter al snel kwam ik op punten die niet uit te leggen waren. Mijn stages in India waren daarmee bijzonder. Ik zag dingen gebeuren die ik niet kon uitleggen, maar wel zeker keer op keer verandering brachten in de klachten van cliënten. Ik zag mensen opknappen en wist dat er iets moest gebeuren, maar wat en hoe?

Nu zie ik dagelijks in mijn praktijk mensen opknappen. Fysieke klachten, die vaak al jaren aanwezig zijn en mensen verhinderen in hun dagelijkse leven, verdwijnen door mijn behandelingen vaak heel snel.

Intussen kan ik dit vanuit mijn ayurvedische kennis heel goed verklaren. Ik kan de mensen uitleggen waarom klachten ontstaan en wat ze kunnen doen om ze te laten verdwijnen. Dat is wat mensen nodig hebben. Zelf voelen en zien dat het werkt.

Gelukkig wordt steeds meer van deze prachtige ruim 5000 jaar oude kennis via wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Echter gaat dit niet snel. Onze wetenschap bestaat pas een paar honderd jaar en onderzoek kost tijd. Daarbij is niet alle kennis te bewijzen. Ieder mens is anders en werkt verschillend en gebieden als de geest en de energie van de mens heeft nog veel geheimen waar wij alleen naar kunnen gissen.

Toch zie ik dagelijks dat de behandelingen werken. Dit heeft blijkbaar gemaakt dat de opmerking zweverig gedoe bij mij wat losmaakte. Hoe kortgeleden was het niet dat ik zelf zo dacht. Nu maak ik gebruik van al mijn kennis in de reguliere gezondheidszorg en leg ik dit naast mijn ayurvedische kennis. Dit samen maakt dat ik mensen veel kan vertellen en inzicht kan geven in hun lichaam. Dat ze zelf gaan voelen wanneer het lichaam aangeeft dat het niet goed gaat en hier de goede acties op in kunnen zetten. Hoe fijn is het niet om zelf de regie te krijgen over je gezondheid. Of deze client daadwerkelijk bij mij start gaan we zien. Ik was er in elk geval weer een mooi inzicht rijker mee, mijn wetenschappelijk denken kan samen gaan met de prachtig nog niet altijd bewezen door de wetenschap ,maar wel in de tijd, ayurvedische kennis, dit voelt goed. Dank.

Slapen is zo heerlijk, maar wat als je dat niet lukt...


Het is zo heerlijk om mijn bed in te duiken. Het is al zo lekker vroeg donker en ik heb mijzelf verwent met flanellen hoezen om mijn dekbed en kussens. Zo lekker warm en zacht.

Niets lekkerder dan aan het eind van weer een bezige dag mijn bed in te duiken en mij om te draaien in mijn warme holletje.

 

Nu hebben cliënten van mij een heel andere mening. Voor hen is elke nacht weer een crime.

Komen ze wel in slaap en wanneer ze dan slapen is het de vraag hoe vaak en hoe lang ze wakker worden en wakker liggen?

Keer op keer wakker worden na een gebroken nacht en te moe zijn om de dag in te kijken is iets wat je op breekt.

 

Nu herken ik dat ook wel van eerder. Het is zo fijn dat ik daar nooit meer last van heb. Wanneer ik merk dat ik minder goed inslaap weet ik precies de oorzaak en doe ik daar wat aan. Dat is ook precies waar ik bij mijn cliënten naar op zoek ga. Wat is de oorzaak van je wakker liggen.

 

Die oorzaak is op details na bij veel van mijn cliënten hetzelfde. We leven in een drukke wereld. Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten veel van onszelf. We zijn altijd bezig. Zelfs wanneer we denken te ontspannen kijken we tv of zappen we op onze telefoon.

Dit betekent dat er steeds informatie op ons af komt. Informatie die maakt dat we blijven nadenken. Het lijkt of je ontspant door je te focussen op de tv, maar dit is gedeeltelijk waar. Ja je wordt afgeleid van al waarmee je in je hoofd bezig was. Dit geeft een gevoel van rust. Echte rust komt echter wanneer je jezelf de tijd geeft om te verwerken wat er gebeurd is. Doe je dit niet dan gebeurt dit in het eerste deel van je slaap. Dit maakt dat je lange tijd heel licht slaapt. Wanneer je zo licht slaapt word je ook heel makkelijk weer wakker.

 

Om goed en echt diep te kunnen slapen hebben we een rustig hoofd nodig. Hoe kom je aan zo’n rustig hoofd? Dit heeft tijd nodig en ruimte om letterlijk te verteren van wat je hebt meegemaakt. Een heel mooi advies in deze is: plan elke avond de tijd om te ontspannen.

Maak een rustige wandeling in je eentje of met je partner. Je zal merken dat lopen helpt om rustig na te denken over wat er die dag is gebeurd. Het is ook heel fijn om wat creatiefs te doen of rustig wat op te ruimen. Activiteiten waarbij je niet te veel hoeft na te denken en je hoofd kan ontspannen. Draai eventueel wat muziek, smeer je in met warme olie of doe gewoon helemaal niets. Het gaat om de balans. Na een dag van actie heb je tijd nodig voor ontspanning. Ontspanning die hard nodig is om rustig en diep te kunnen slapen.

 

Zijn deze tips voor jou nog niet voldoende om in slaap te kunnen komen. Kom dan eens langs. Maak een afspraak via puursanayurveda@gmail.nl

Ik kan jou laten slapen als een baby, wordt wakker vol energie en hebt zin in de dag.Eet jij omdat je honger hebt of omdat het tijd is?


Vanmorgen vroeg ik aan mijn cliënt of ze honger had toen ze ging ontbijten.

Het antwoord dat ze gaf krijg ik vaker van cliënten.

Ze heeft eigenlijk nooit echt honger. Soms een beetje, maar meestal niet.

Ze eet dan wel wat, want zonder eten de deur uit is toch niet gezond.

 

Nu is dat zeker zo. Je krijgt van eten de energie die je nodig hebt voor alle activiteiten die je die dag gaat doen, maar dan moet dat eten wel verteerd worden.

Word het niet verteerd, dan ligt het als een blok op je maag en word je er moe en traag van.

 

Hoe zit dat? Om eten te kunnen verteren heb je voldoende spijsverteringsappen nodig.

Wanneer je nog geen honger hebt, betekend dat dat je maag nog niet volledig leeg is, je spijsvertering is nog bezig.

Wanneer je vorige maaltijd voldoende verteerd is gaat hij vanuit de maag naar de dunne darm. Je maag is dan leeg en je spijsverteringsappen in je maag zullen weer langzaam gaan toenemen. Wanneer er voldoende spijsverteringssappen aangemaakt zijn krijg jij een hongergevoel. Gerommel in je maag. Je voeding kan nu goed verteerd worden.

 

Eet je terwijl je maag nog niet volledig leeg is, dan komt er onverteerd voedsel bij deels verteerd voedsel. Ik maak het wat beeldender. Het is alsof je een pan met aardappelen kookt. Dat duurt 15 a 20 minuten voor ze gaar zijn. Na 10 minuten koken doe je er een paar nieuwe aardappelen bij, omdat er toch nog iemand extra mee komt eten. Na 20 minuten zullen de eerste aardappelen gaar zijn. De later toegevoegde aardappelen zijn nog deels rauw.

Zo werkt dat ook in je maag en darmen. Eet je terwijl je maag nog niet volledig leeg is, je nog geen echte honger hebt, dan komt er onverteerde voeding bij deels verteerde voeding.

Je maag heeft geen schotje die het bijna verteerde voedsel van het nog niet verteerde voedsel scheidt. Wanneer je eerst gegeten maaltijd voldoende verteerd is zal alle voeding doorgaan naar de dunne darm. Ook de nog niet voldoende verteerde voeding.

De voldoende verteerde voeding wordt in de dunne darm verder verteerd, zodat het als een voedselsap door de darmwand heen in heel dunne bloedvaten opgenomen kan worden en zo verdeeld door je lichaam de energie kan geven die jij nodig hebt. De deels verteerde voeding kan in de dunne darm nooit meer zo goed verteerd worden dat het als sap opgenomen kan worden.

Het blijft achter in je darm. Dan krijg ik vaak de vraag of je dit dan niet uitpoept?

Nee, helaas. Je poep is het deel van de voeding waar je lichaam niets mee kan en blijft na de vertering over en word poep. Het moet dus eerst wel verteerd worden.

 

Het achtergebleven deel in je darm kan nergens heen en word net als een vergeten stuk fruit op de fruitschaal vies. Het gaat stinken, word slijmerig en zit je in de weg. Van deze vieze stinkende slijmerige laag in je darmen word je moe, traag en sloom.

Eet je vaker zonder honger, dan zal je lichaam langzaam gaan vervuilen en zullen er weefsels aangemaakt gaan worden die deels vervuild zijn met deze afvalstoffen. Je krijgt minder sterke en krachtige weefsels. Je immuniteit gaat achteruit.

 

Zo zie je dat zo iets kleins als wel of geen honger hebben een enorm effect kan hebben op je gezondheid. Door je hier bewust van te zijn en naar te handelen werk je bewust aan een gezond en sterk lichaam.

Opgeblazen pijnlijke buik.


Laatst kwam een cliënt bij mij met de vraag haar te helpen.

Ze zat al langer met burn-out thuis, gaat vooruit, maar wil hier graag hulp bij.

In het gesprek kwam naar voren dat ze heel lang last heeft gehad van darmklachten.

Dit was al voor de Burn-Out en leek hier geen connectie mee te hebben.

Ze had geregeld een heel dikke opgezette buik, darmkrampen en dit was heel pijnlijk.

De buik zette in de loop van de dag op en werd zo dik dat ze zelfs haar broek open moest doen of nog liever uit. Ze is hier geregeld mee naar de huisarts geweest, die constateerde een prikkelbaar darm syndroom, maar kon verder niets voor haar betekenen.

 

In de tijd dat ze thuis kwam te zitten met de Burn-Out gingen deze klachten ineens over. Ze heeft nu nog wel eens een klein beetje last, maar dan vooral als er spanningen zijn, zoals een spannend gesprek, weer eens terug naar de werk plek.

 

De connectie darmklachten en Burn-Out kom ik in mijn praktijk heel vaak tegen.

Dat deze klachten voorkomen samen en of als voor loper op de Burn-Out vind ik niet zo gek.

Er zit een heel sterke connectie tussen je denken en het functioneren van je darmen. Een druk hoofd geeft drukke darmen.

 

Mensen lopen vaak al heel lang met een opgeblazen pijnlijke buik en krampende darmen rond, Dit belemmerd alles wat je doet en dat terwijl dit vaak vrij gemakkelijk te verhelpen is.

Ik heb hier heel veel ervaring mee.

 

Loop jij met krampen in je darmen en geregeld een opgeblazen buik. Wil jij hier graag van af? Laat je hier niet langer door hinderen. Maak een afspraak. Mail mij op puursanayurveda@gmail.com

Lekkere trek? Krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen?

 

Vanmorgen kwam een cliënt bij mij met een vraag die ik de laatste tijd vaker krijg.

Reden genoeg om op te schrijven en te delen. Wie weet loop jij wel tegen hetzelfde aan.

Deze cliënt houdt zich al langer aan een caloriearm dieet en is hierdoor flink afgevallen.

Super goed, maar nu blijft ze maar jojo’en in gewicht.

 

Mijn cliënten komen bij mij, omdat ze zo sterk zijn dat ze op wilskracht heel ver kunnen komen.

Maar een dieet op wilskracht kun je nooit voor altijd volhouden. Het lichaam gaat protesteren.

Buiten het weekend is ze super sterk en kan ze zich goed aan het dieet houden, maar in het weekend word dit moeilijker. De gezelligheid met haar man of vrienden maken dat ze wel een keer mag zondigen, toch?  Eerst werd de zondag een dag dat ze een koekje bij de koffie mag en een chipje wanneer ze er zin in heeft. Maar rustig aan kwamen daar ook de zaterdag en de vrijdag bij.

 

Ik zie dit vaker gebeuren. Dergelijke diëten laten je afvallen en dat is natuurlijk het doel.

Echter zijn ze veel te algemeen. Er wordt niet gekeken wat jij als persoon nu eigenlijk nodig hebt.

Het lichaam krijgt te kort aan voedingsstoffen en gaat op zoek naar de bouwstoffen die het niet genoeg of helemaal niet binnen krijgt. Je krijgt lekkere trek. En dat zijn vaak nou net de dingen die je weer dik maken.

Ook eet je dit “lekkers” vaak buiten de maaltijden om, waardoor het niet goed verteerd en als afvalstoffen je maagdarmstelsel vervuilt.

 

Tijdens het onderzoek van haar tong zag ik precies wat ik verwachte.

Deukjes in de tongrand. Alsof de tanden er tegenaan gedrukt hebben gezeten.

Dit vertelt mij dat er onvoldoende voedingsstoffen bij de weefsels komen. Hierdoor wordt je lichaam minder sterk, krachtig en vitaal.

 

Niet te veel calorieën is natuurlijk helemaal goed. Elk pondje gaat door het mondje. Maar zou het niet fijn zijn wanneer je maaltijden zouden zorgen dat je geen lekkere trek meer hebt.

Ik werk in dit soort gevallen met name aan het verbeteren van de spijsvertering. Hierdoor wordt wat je eet goed verteerd en omgezet in sterk weefsel. Gecombineerd met voor jou goede voeding zorgt dit voor een sterk en krachtig lichaam, met een voor jou passend gewicht.

Nooit meer dieten, jojo’en en balen dat je weer aan komt.  

 


EMOTIES

 

Emoties horen niet bij jou.

Ze komen als een wolk voorbij en wanneer ze jou prikkelen komen ze aan.

Dan voel jij deze blijheid, dit verdriet, deze angst.

Dit zegt wat over jou, hier kan jij iets over jezelf van leren.

Het is een mogelijkheid om jezelf nog beter te leren kennen. Dit is een doel van emoties.

 

Waarom komt deze emotie bij jou aan, wat is dat in jou dat deze emotie wat met jou doet?

 

Van emoties kun je wat over jezelf leren. Neem je de tijd om hierbij stil te staan en de emotie even te voelen dan zal deze vanzelf weer verdwijnen. Hij heeft zijn werk gedaan.

 

Zo zou het moeten gaan.

Echter vinden wij emoties vaak helemaal niet fijn. We willen dat verdriet helemaal niet voelen, het komt echt even niet uit om te gaan zitten huilen of die angst is veel te heftig.

We drukken deze emotie weg. We willen niet voelen.

 

Deze weggedrukte gevoelens komen vast te zitten in ons lichaam.

Dit maakt ons lichaam minder licht en helder. Dit maakt dat onze energie minder kan stromen.

 

Het lichaam en de geest zullen deze emoties proberen op te ruimen.

Op een rustig moment zal deze emotie vanzelf omhoogkomen om verwerkt te worden.

Dit is een heel natuurlijk proces. Wandel je in de natuur dan word je steeds rustiger, kom je meer bij jezelf en gaan je gedachten stromen. Dit is het moment dat je alle input van de dag gaat verwerken en ook het moment dat emoties verwerkt kunnen worden.

 

Echter zijn sommige angsten of verdriet zo groot dat je het helemaal niet fijn vindt om dit te verwerken. Of misschien is de beerput nu zo vol dat er wel heel veel omhoogkomt wanneer jij even rust zoekt. Wanneer jij deze gevoelens blijft wegdrukken gaan deze gevoelens het lichaam echt in de weg zitten. Je lichaam kan niet meer functioneren zoals het zou moeten.

Je zal voelen dat je veel minder energie hebt en het lichaam kan klachten gaan krijgen.

Deze klachten zijn een manier van het lichaam om aandacht te vragen voor het ongemak van de pruttende gevoelens

 

Uiteindelijk kun je zelfs heel ziek worden van deze beerput aan gevoelens.

 

Mijn advies is om met regelmaat lekker te gaan wandelen of rust te plannen voor jezelf.

Geef het lichaam en de geest de ruimte om te verwerken.

Vind je het fijn om te praten over je gevoelens kom dan eens langs.

Praten kan helpen om vervelende gevoelens een plekje te geven.

 

Ayurveda heeft daarnaast heel mooie behandelingen om gevoelens die heel diep weggestopt zitten,

waarvan je niet eens meer wist dat ze er zaten, omhoog te brengen en op te ruimen.

Dit gaat op een heel ontspannen manier.

 

Dit brengt je energie weer terug en kan vele onverklaarbare klachten laten verdwijnen.

Waar kan ik je bij helpen?  Laat het mij weten via puursanayurveda@gmail.com