Ayurveda

Ayurveda is een natuurlijke manier om voor je gezondheid te zorgen en komt uit de eeuwen oude Oosterse kennis.
Deze kennis staat beschreven in de Veda’s.  

Door in de voeding, eet en leefgewoonten aanpassingen te maken kun je veel ziekten buiten de deur houden.

Deze aanpassingen zijn specifiek voor jou bestemd, want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen voeding en leefstijl gewoonten nodig.

Door de kennis van Ayurveda leer je jezelf echt kennen, te voelen wat jij nodig hebt en hoe je aanpassingen in  voeding- en levensstijl kan doen.

Weten wie jij bent
is essentieel om goed voor jezelf te kunnen zorgen.  

 

Als kind of jongvolwassene is je lichaam nog heel rekbaar en het kan veel aan . Wanneer je echter iets ouder wordt zie je dat mensen meer klachten gaan krijgen doordat hun voeding, hoe gezond ook, niet werkt voor hen.. Voorbeelden hiervan kunnen zijn minder energie, last van de darmen, opgeblazen buik, voeding intoleranties, dikker of juist te dun worden, pijnen zonder oorzaak, hoofdpijn etc.

Dit zijn klachten die zeer makkelijk te verhelpen zijn door kleine aanpassingen in de gewoonten en voeding.

Leren luisteren naar je lichaam, herkennen welke signalen het lichaam geeft en hier aanpassingen op kunnen inzetten is iets wat ik je, als ayurvedisch therapeut, heel goed kan leren.

Het is niet nodig om volgens een strak voeding- en leefschema te leven. Je krijgt al snel door wat voor jou werkt en hierdoor kun je heel bewust je eigen keuzes maken.  Door goed voor jezelf te zorgen krijg je een heel sterk, krachtig en vitaal lichaam en geest die tegen een stootje kunnen.

Kies je, zo nu en dan, voor mindere gezonde voeding of gewoonten, dan kan je lichaam hier tegen en geeft het niet gelijk lichamelijk of geestelijke problemen. 

In de behandeling van klachten maak ik naast veranderingen in de voeding- en leefgewoonten gebruik van meerdere soorten ondersteunende ayurvedische behandelingen als Abyanga (massage met warme kruiden olie), Marma behandeling, therapeutische kruiden, counseling, reading Onder het woord reading een link naar de pagina met uitleg over reading, ed.

 

Ayurveda is er voor iedereen,
van jong tot oud.

 

Het kan preventief ingezet worden om de gezondheid goed te houden of te verbeteren en heeft prachtige behandelingen voor bestaande klachten en ziekten. Counseling kan ook zonder klachten, gewoon omdat het fijn is om ergens je verhaal kwijt te kunnen.

In 1977 is Ayurveda door de World Health Organisation officieel als geneeswijze erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.
Ayurveda is een complementaire geneeswijze, wat betekent dat we, indien voor jou nodig, samen werken met onder andere de westerse geneeskunde.

Het woord Ayurveda komt uit het Sanskriet. Ayur betekent leven, vitaliteit of lang leven en Veda betekent weten, kennis, wetenschap. De kennis van het leven. Deze kennis staat beschreven in de veda’s die terug te dateren zijn naar 2500 v.C en 600 v.C. Onderzoek wijst uit dat de overleveringen van deze kennis terug gaan naar 6500 v.C.
(Bron :Syllabus, Siddhanta, van European Institute For Science research on Ayurveda)
Deze oude kennis die in het oosten door de eeuwen heen doorgegeven is en in gebruikt bleef is nog verrassend accuraat voor hedendaagse gezondheidsproblemen.